Pant på juletrær | Eidsiva )
Pant på juletrær

Lever inn ditt juletre, og bidra til å varme opp både sykehjem og skoler.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant. Men på Eidsiva Bioenergi sitt anlegg i Trysil, er det akkurat dette du kan gjøre.

Anlegget i Trysil har en panteordning på for juletre. Ordningen innebærer at innbyggerne kan levere juletrær gratis. Trærne som leveres inn blir lagt inn på lager. Treverket blir senere kvernet opp til flis og fyrt opp i ovnen på anlegget. Energien som kommer ut av dette går tilbake til befolkningen i Trysil, gjennom fjernvarme.

- Gjennom ordningen ønsker vi også å gi tilbake til regionen, og i år har vi valgt ungdommen i Trysil. For hvert juletre som blir levert inn, gir vi 30 kroner til Trysil ungdomsråd, forteller Terje Stenseth, Driftsleder i Eidsiva Bioenergi.

Eidsiva Bioenergi produserer varme til fjernvarmenettet og strøm til strømnettet. Energioptimalisering er avgjørende for fremtiden, og i den sammenheng er det å bruke et produkt maksimalt fra vugge til grav, et viktig behov å fylle.

- Ingenting er bedre enn å engasjere lokalbefolkningen til å bidra i det grønne skiftet. For selv om juletrærne ikke utgjør en stor andel av materialer som brukes på dette anlegget i løpet av et år, så sier det noe om hva slags holdninger vi har, både blant ansatte i Eidsiva Bioenergi og ikke minst lokalbefolkningen i Trysil, sier Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi.

Det er ikke første gang anlegget tilbyr ordningen, og det er liten tvil om at her betyr signaleffekten mye. Som leverandør av kritisk infrastruktur er Eidsiva-konsernet sentrale i det grønne skiftet, både i form av tjenester og påvirkning. Det grønne skiftet handler om hvordan Norge skal bli et lavutslippsland, gjennom blant annet overgangen til produkter og tjenester som gir mindre negative konsekvenser for klima og miljø. Panteordningen er et lite eksempel på akkurat dette.