Vinner av innovasjonspris | Eidsiva )
Vinner av innovasjonspris

Eidsiva Bioenergi vant gull i den gjeve innovasjonskonkurransen Urban Innovasjon under årets Fjernvarmedager. Prisen er et resultat av nyskapende strømproduksjon på varmesentralen Elverum, gjennom bruk av OCR-maskin.

- Eidsiva Bioenergi er en verdig vinner! Prosjektet på Elverum viser at selskapet ser muligheter utenfor de oppgåtte løypene, og greier å gjennomføre med gode resultater. Jeg håper dere fortsetter med det - det er slik vår næring utvikler seg videre, sier Trygve Mellvang Tomren-Berg, daglig leder i Norsk Fjernvarme. 

OCR-maskinen gjør det mulig å benytte varmestrømmer med lav temperatur til å utvinne strøm. De økonomiske og miljømessige fordelene gjør at OCR-turbiner kan være et betydelig skritt mot mer fornybar og væruavhengig elektrisitet, selv i global målestokk. 

Turbinen oppgraderer dermed varmeverket i Elverum til et kraftvarmeverk. 

-  Det skjer mykje spanande i bransjen vår og me må våga å visa det fram.  Vårt vinnarbidrag er eit prosjekt som viser breidda i det me driv med. Prosjektet vart initiert via vårt marknadsarbeid der kunden etterspurte ein løysing for lokal produksjon av elektrisitet. Utviklinga av prosjektet vart gjort i samarbeid mellom Drift og Utviklingsavdelinga saman med leverandør. Gjennomføring av sjølve prosjektet vart utført av vår lokale driftsorganisasjon på Elverum. Dette er lagarbeid i praksis, forteller Leder for Utvikling, Tore Dugstad. 

Kraftvarme er væruavhengig og genererer mest strøm når behovet er størst. I tillegg produseres elektrisitet lokalt, noe som reduserer overføringstap samt lokal kapasitetsmangel i nettet. 

- Det som er fint med dette er at det utfyller solcelleenergien fra bygningene. Solceller gir mest strøm på sommeren, mens dette kraftvarmeverket gir mest strøm på vinteren, sier prosjektleder for OCR-maskinen Ola Dahl

imagep40dv.png

Daglig leder i Norsk Fjernvarme, Trygve Mellvang Tomren-Berg avsluttet med å si at salen ble sjarmert av gutta på varmesentralen som drikker kaffe traktet med egen strøm (ORC-kaffe).