Morgendagens verdiskapere og SMART energi

Morgendagens verdiskapere og SMART energi

Denne uken har 5. trinn ved Hanstad Skole i Elverum gjennomført prosjekt SMART Energi. Prosjektets mål handler om å bygge kunnskap om klima og miljøutfordringer, sette søkelys på reduksjon av forbruk, og å skape nysgjerrighet og vitetrang blant den oppvoksende generasjonen. SMART Energi er et undervisningsopplegg der temaet er energi, klima og miljø, og hvor fornybar energi er sentralt.

Elevene ved Hanstad skole har gjennom 3 dager fått innføring i prosjektet, og utdelt utfordringen: lag en oppfinnelse som bidrar til at vi sparer energi.

12 grupper la frem innovative, kreative og spennende idèer. Juryen, med en representant fra Eidsiva, Ydalir og Elverum kommune utpekte en vinner på beste idè og en vinner på beste modell. 

Beste idé

«Robotene» vant beste idè for sin kreative løsning «Oppvaskrobot».

Oppvaskroboten sparer energi ved at den drives av små solcellepaneler. Med visjonen tallerkenene vinner, vi skinner er det her tenkt at oppvaskroboten skal brukes av voksne, både hjemme og også ute på for eksempel kafèer. 

Beste modell

Gruppen Cheerios vant beste modell med sin «Sjøkraft».

Sjøkraft er en vind- og vannmølle som skal gi strøm til strømselskapene. Den er tenkt at skal brukes av voksne og industrien. Tanken bak sjøkraft er at den skal ligge på vann, og produsere kraft både fra vind og vann. Cheerios har laget brakke til mannskapet som skal drifte Sjøkraft. Den er også malt i en farge slik at den er godt synlig for båter og lignende.

Innovatører trengs overalt

For Eidsiva er det viktig å være med å støtte prosjekter som aktivt utvikler kunnskap og kreativitet hos unge, og på denne måten være en brobygger mellom utdanning og næringsliv.