Tilbake til forsiden
Personer poserer med blomster og innovasjonsprisen

Batteritjeneste fra Eidsiva Vekst vinner innovasjonsprisen

Peak Shaper vant Smartgridsenterets innovasjonspris for 2023. Prisen ble utdelt på Smartgridkonferansen i Oslo 27. september.

Publisert: 27.09.2023

- Vi er utrolig stolte over å motta Innovasjonsprisen 2023! Dette anerkjenner ikke bare vårt dyktige team, men også betydningen av fleksible løsninger i møte med det grønne skiftet, sier leder Peak Shaper, Kine Ryberg Strupstad.

Peak Shaper er Norges første kommersielle batteritjeneste for storskala batterier. Tjenesten utnytter variasjonene i strømnettet, senker forbrukstoppene og bidrar til at bruken av den eksisterende infrastrukturen blir mer effektiv. På den måten kan nytt forbruk kobles på raskere.

- Nettutbygging tar tid og er dyrt. Ved å flytte energi i tid og jevne ut effekttopper, reduseres effektbegrensninger og belastningen på nettet, og nytt forbruk kan raskere koble seg til, forklarer Kine.

- Prosjektet er nytenkende, med teknologi som brukes lite i det norske strømnettet i dag. I tillegg har det demonstrert sin nytteverdi i praksis, med gode resultater, sa juryleder Sonja Berlijn under prisutdelingen.

Batteritjenesten har testet ut i et pilotprosjekt i Lierne i samarbeid med Tensio.
Resultatene fra testingen viser at batterier har en god effekt på spenningsproblemene i området, i tillegg kan tjenesten redusere nettapskostnaden for Tensio i området med 22%. Hele rapporten kan leses på Peak Shaper sine nettsider.

- Fra denne piloten har vi samlet inn effektdata fra kraftnettet, bruksdata, lastflyt, batterimålinger og mer slik at vi kan optimalisere det fremtidige tilbudet til kunden, forklarer Strupstad.

- Vi har vist at vi kan levere veldig gode resultater. Men, vi er bare i startblokka – det er nå det starter og vi er klare for neste skritt, avslutter Torstein Sole-Gärtner, direktør i Eidsiva Vekst.

Personer poserer med blomster og innovasjonsprisen
Fra venstre: Sonja Berlijn (juryleder), Jon Arnesen (Tensio), Simen Karlsen (Multiconsult), Torfinn Årdalsbakke (Eidsiva), Kine Ryberg Strupstad (leder Peak Shaper, Eidsiva), Torstein Sole-Gärtner (direktør Eidsiva Vekst), Ingrid Nytun Christie (Eidsiva) og Jun Elin Wiik (direktør i Smartgridsenteret).