Gjenbruk av juletrær
Årets juletrær får en ekstra mulighet til å spre varme og glede gjennom det årlige tilbudet "Pant ditt juletre" fra Eidsiva Bioenergi.
Publisert: 01.01.2023
Ordningen med å ta imot juletrær og betale en pant til et lokalt formål er et vellykket initiativ, og har blitt arrangert årlig siden januar 2015 i Trysil. I år arrangerte bio innsamling både i Trysil og på Råholt.
- Trær kan leveres fra 2. januar til 20. januar, slik at også dem som liker å tviholde på jula ekstra lenge også får mulighet til å pante sitt tre til inntekt for noe bra, forteller driftsleder i Trysil, Terje Stenseth
I år er det Frivilligsentralen som mottar pengene fra juletrepanten i Trysil.
- For hvert tre vi får inn, gir vi 50 kroner til Trysil frivillighetssentral. Vi ønsker å bidra til et godt formål og i år har vi valgt frivilligheten i Trysil og arbeid for barn og unge. De skal i gang med et nytt prosjekt som heter "alle med", der hovedessensen er at alle skal ha et aktivitetstilbud, uavhengig av økonomi og bakgrunn, sier Stenseth.
Trærne blir tatt imot og kjørt bort på lager for å tørke. Etter det blir de kvernet opp og brukt til å lage varme i fjernvarmeanlegget. På denne måten blir treet benyttet som en god ressurs, fra start til slutt. Energien fra dette går tilbake til befolkningen i Trysil, gjennom fjernvarme.
På Råholt var det Lions Club Eidsvoll som stod for innsamlingen av juletrærne. Til sammen kom det inn rundt 200 trær, som gikk rett inn i flishoggeren og videre inn i forbrenningsovnen for å lage varme i fjernvarmeanlegget. Arrangementet var en fin måte å vise frem hvordan juletrærne kan komme til nytte. Bioenergi støttet arrangementet på Råholt med en engangssum.
Tilbudet om å levere inn juletrærne er gratis og åpent for alle.
Selv sier Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi, seg veldig fornøyd med arrangementet. Hun roser den engasjerte lokalbefolkning som er med å bidrar til det grønne skiftet.
- Juletrærne utgjør ikke en stor andel av materialer som brukes på dette anlegget i løpet av et år, men det sier noe om hva slags holdninger vi har, både blant ansatte i Eidsiva Bioenergi og ikke minst lokalbefolkningen i Trysil.
Selv om arrangementet ikke er stort, er det et skritt på veien mot å gjøre Norge til et lavutslippsland, blant annet ved å tilby produkter og tjenester som bidrar til mindre negative konsekvenser for klima og miljø. Panteordningen er et lite men godt eksempel på akkurat dette.