Tilbake til forsiden
En mann og en kvinne setter opp en røykvarsler i stua

Røykvarslerdagen 2021

Noen av de vanligste årsakene til brann i hjemmet er tørrkoking, åpne flammer, feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater.

Publisert: 01.12.2021

Et lite bytte til stor nytte

For å sette fokus på brannsikkerhet i hjemmet arrangeres Røykvarslerdagen hvert år i desember. Kampanjen er et samarbeid mellom Norsk Brannvernforening, DSB, det lokale eltilsyn (DLE), brannvesenet og Gjensidige. 

- Brannsikkerhet er viktig å tenke på. Falsk trygghet hjelper lite ved en ulykke. Brannvesenet anbefaler å skifte ut røykvarslere til ny modell etter 10 år. De fleste røykvarslerbatterier må byttes minst én gang i året. Gjør det gjerne i dag, det er en fin huskeregel, sier Knut Henrik Nilsen, HMS-sjef i Eidsiva. 

Norsk brannvernforening er tydelige på at røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder ved brann.

​​​​​​​De 5 viktigste tipsene for brannsikkerhet 
Hentet fra DSB. 

  1. Sørg for å ha fungerende røykvarslere, helst sammenkoblet slik at de varsler samtidig. Har boligen din flere etasjer, må du ha minst én i hver etasje. Husk å teste røykvarslerne jevnlig, og bytt batterier minst én gang i året - gjerne på Røykvarslerdagen. 
  2. Bruk av komfyr er den vanligste enkeltårsaken til brann og branntilløp i Norge. Monter komfyrvakt som varsler og bryter strømmen til komfyren når temperaturen blir farlig høy. Bruk aldri komfyren hvis du er trøtt, påvirket av alkohol eller annet som gjør deg mindre oppmerksom. 
  3. Gjør deg kjent med rømningsveiene fra hver etasje i boligen din. Pass på at de alltid er frie for hindringer. 
  4. Alle boliger skal ha enten en husbrannslange eller et brannslukningsapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum. Det bør være slokkeutstyr lett tilgjengelig i hver etasje. I tillegg kan det være lurt å ha slokkespray og/ eller brannteppe ved utsatte steder som peis og komfyr. 
  5. Tenk nøye gjennom hva du bør gjøre hvis det oppstår en brann. Hold brannøvelser hjemme, og avtal hva som skal være møteplassen utenfor huset. Har du barn, gjør øvelsen til en lek. 

Mer informasjon om forebyggende brannvern finner du her

God 1. desember - og husk å sjekk dine røykvarslere!