Tilbake til forsiden
Smuksjøseter

Workation på Smuksjøseter

I en ellers stressende hverdag med hjemmekontor er det flere som velger å reise på fjellet for å kombinere ferie og jobb.

Publisert: 27.04.2021

Det er ikke alle som har nett på hytta, eller en hytte å reise til, derfor er det flere som velger å dra på en såkalt Workation. Du tar med deg jobb-pc'n og setter deg på et kontor, gjerne midt på fjellvidda. Denne muligheten har du blant annet på Smuksjøseter. Med fiber fra Eidsiva Bredbånd er Smuksjøseter en perle for å kombinere jobb og fritid.

Slik startet det

Midt mellom Otta og Dovre, rett ved Rondane nasjonalpark, ligger Smuksjøseter fjellstue. Her fikk de i 2018 levert fiber fra Eidsiva Bredbånd og vi reiser oppover for å høre hvordan opplevelsen deres har vært så langt. For at vi skulle komme oss til denne idylliske plassen, møtte Roar Skaugen oss i setras egen beltebil med plass til tolv personer. Denne beltebilen har hentet gjester til Smuksjøseter siden 1980 og fikk oss trygt opp på fjellet. Etter en 12 minutters kjøretur i vakre omgivelser blir vi møtt av Roars kone, Kari og deres maskot, minigrisen Smukken.

Grisen som ønsker alle velkommen på Smuksjøsetera

I 1977 tok Roar og Kari over setra som foreldrene hadde bygd opp fra bunnen siden 1956. Foreldrene til Roar flyttet seterrettighetene sine fra Høvringen til der Smuksjøseter ligger i dag. Tørkestua for korn ble flyttet opp fra gården og siden da har Roar, sammen med familien, hatt ansvaret og bygget opp setra til slik vi ser den i dag. 

Over 5 km med grøft

I 1956 tok de inn de første overnattingsgjestene og hadde da kun tre soverom, med en enkel Jøtul ovn på deling. Første gangen Roar grov grøfta på 5,2 km inn til setra var i 1978. Aggregatet på 20 kW ble for lite og de fikk høyspentkabel.

I dag har de over 100 meter med leiligheter og soverom fordelt på 28 rom med WC og dusj, treningsrom, skirom, kafé, spiserom og mye mer. Roar og familien har gravd enda ei grøft fra setra og helt ned til Høvringen og fikk da lagt inn fiber fra Eidsiva Bredbånd. I august 2018 var setra på nett med raskt og stabilt internett.

Visste du at ... Eidsiva Bredbånd har bygget ut fiber i femten år og gjort Innlandet til en av de regionene med best fiberdekning i landet? Les mer om vår Internett bedriftsaksess.

Etablering av Workation

Eldstesønnen Pål Erik Skaugen, som drifter Arctic Dome Rondane, var pågangsdriveren for å etablere Workation på Smuksjøseter. I 2019 publiserte de på hjemmesiden at nå var det bredbånd på fjellet; her kan du bo og jobbe rett ved skiløypa. Det var også han som var med og tok det spesielle bildet som du finner på deres hjemmeside, av et kontorbord på ski oppe på fjellet.

«Vi fikk fiber i 2018 og begynte med Workation i januar 2021. Jeg ser i gjesteboka at det er flere som skriver at de både har gått på ski og jobbet mens de har vært her» forteller Roar.

 «Det var mange som ringte inn og lurte på mulighetene med jobb på fjellet. Vi har ikke helt oversikt over hvem av de som ringte inn som kom kun på grunn av Workation og hvem som kom hovedsakelig på ferie, men samtidig fant ut at de også kunne jobbe på grunn av godt og stabilt nettverk. Vi så etterpå at flere hadde brukt nettet flittig og da de skulle reise hjem igjen var det mange som fortalte oss om jobbmuligheten på grunn av nettet. De takket for muligheten de fikk.»

Roar og Kari Skaugen gleder seg til å ta fatt på ny sesong.

Roar og Kari Skaugen gleder seg til å ta fatt på ny sesong.

Raskt og stabilt nett er en nødvendighet

Gjestene på Smuksjøseter pleier å være fem til syv dager på ferie, spesielt på vinteren. På sommeren kan det gjerne variere en del, men det ble en betraktelig økning i antall gjestedager etter at kunder fant ut om muligheten til Workation på fjellet. Utviklingen de siste ti årene har vært merkbar, og det er flere som tar med seg ungene på fjellet da det har blitt lettere for folk å feriere i dag.

«Før vi fikk fiber var det mange som ringte inn og lurte på om de kunne jobbe herfra og om nettet var godt nok. Det har vært stor etterspørsel hele tiden og frustrasjonen var stor når det var så dårlig forbindelse at selv booking og betalingstjenester sto og søkte etter forbindelse. Vi ble jo bare sittende å vente og vente. Jeg kunne ikke bestille varer før sent på kvelden for eksempel, for det var først da det var rolig på nettet», forteller Kari.

«Det er sånn det er i dagens moderne verden, så det var bare å bestille high speed», forteller Roar mens latteren triller.

Et annerledes år

Det har vært et annerledes år også for Smuksjøseter. De har lagt merke til at stamgjester og mange fra utlandet ikke har hatt mulighet til å feriere her på et av sine ferieparadis.

«Mange stamgjester som har vært hos oss i nesten 50 år turte ikke å komme oppover til påskefjellet i år, på grunn av pandemien. I uke 7 var det vinterferie i Danmark og da pleier vi å være fullbooket, mens i år hadde vi kun syv besøkende. Så det er stor forskjell mellom vinteren før og etter pandemien startet.»

Roar Skaugen ved baren

Smuksjøseter er sesongstengt nå og kun leilighetene er til leie. Roar og Kari tar seg derfor ca. to måneder ferie før de den 17.juni åpner igjen for sommeren. Om akkurat Workation blir etterspurt mye i sommer er noe usikkert, da gjestene gjerne har med seg pc i dag uansett om de skal på ferie eller jobb. Men Roar har merket seg at det er mange som tar seg en oval weekend. I stedet for å reise ned søndag, forlenger mange gjerne turen med en dag eller to; spesielt hvis det er fint vær.

De er nesten fullbooket til sommeren, og spesielt leilighetene er populære. «Mange ønsker å være på fjellet over en lengre periode, så vi sliter litt med å få plass til alle ønsker.»

Likevel har de hatt en økning både i juli og september av nordmenn som ferierer i eget land, og det har ført til at flere har fått øynene opp for Smuksjøseter. Så hvis alt går etter planen og landet åpner opp snart vil det igjen bugne av liv på Smuksjøseter i sommer. 

Som Roar selv sier: «Workation har kommet for å bli»
Vi i Eidsiva Bredbånd ønsker Kari og Roar en riktig god miniferie og lykke til når sommeren kommer.