Hva kommer egentlig ut av pipa?
Når du kjører forbi et fjernvarmeanlegg og ser røyken stige fra pipene er det lett å anta at det er forurensning. Men hva er det egentlig som slippes ut i lufta, og hvor miljøvennlig er fjernvarme?
Publisert: 26.03.2025
Hva er fjernvarme – og hvorfor er det smart?
Fjernvarme er en effektiv og bærekraftig måte å levere varme til bygg og husholdninger på. I stedet for at hver enkelt bygning skal ha sitt eget oppvarmingssystem, produseres varmen sentralt, som ved Eidsiva Bioenergi sine anlegg i Innlandet og Akershus, og sendes ut til kundene gjennom et nettverk av vannfylte rør.
Det meste av energien kommer fra fornybare kilder som skogsflis, treavfall og returtre, ressurser som ellers ville gått til spille.
– Fjernvarme gjør at vi kan utnytte lokalt avfall og overskuddsenergi som ellers ville gått tapt. Det er både klimavennlig og økonomisk, sier Knut Finstad, leder brensel og forretningsstøtte i Eidsiva Bioenergi.
Er det røyk – eller bare vanndamp?
Mange blir overrasket når de hører at «røyken» som kommer fra pipene i all hovedsak bare er vanndamp. Når den varme, fuktige lufta fra forbrenningen møter den kalde utelufta, kondenserer fuktigheten og danner en hvit sky.
– Det folk ser er stort sett bare vanndamp. Det er helt ufarlig og faktisk et tegn på at anlegget fungerer som det skal, forklarer områdeleder Geir Hagen.
Strenge krav og kontinuerlig kontroll
Alle forbrenningsanlegg i Norge er underlagt strenge utslippskrav fra Miljødirektoratet. Utslippene måles jevnlig og rapporteres til myndighetene.
Eidsiva Bioenergi har i tillegg investert betydelig i moderne renseteknologi og jobber kontinuerlig for å holde utslippene så lave som mulig.
– Vi tar miljøansvaret vårt på alvor. Anleggene våre er utstyrt med avansert renseteknologi, og vi følger nøye med på driften hver eneste dag, sier Hagen.
Lokal energi med lavt klimaavtrykk
Fjernvarme er ikke bare miljøvennlig, det er også en trygg og forutsigbar energiform for kundene. Ved å bruke lokale, fornybare råvarer, bidrar fjernvarme til å redusere både avfall og klimagassutslipp. Samtidig gir det stabile energipriser, spesielt i perioder med høyt strømforbruk.
– For mange kommuner er fjernvarme en viktig del av beredskapen. Det avlaster strømnettet og gjør oss mindre sårbare for svingninger i strømprisene, avslutter Finstad.
Hva kommer egentlig ut av pipa?
Svaret er enkelt: stort sett vanndamp – og en liten mengde rensede avgasser som er godt innenfor lovens krav. Fjernvarme er ikke bare usynlig trygghet i rør under bakken, det er også synlig bevis på sirkulær og klimavennlig energi.